Speelgoed opruimen: slimme oplossingen voor je huiskamer!
Ook in de huiskamer wil je dat je kind lekker kan spelen als je zelf even toe bent aan een rustmomentje op de bank. Maar …

Ook in de huiskamer wil je dat je kind lekker kan spelen als je zelf even toe bent aan een rustmomentje op de bank. Maar je huiskamer moet ook weer niet een tweede kinderkamer worden. De oplossing: leer je kinderen al vroeg opruimen en kies voor slimme plekjes om speelgoed op te ruimen.

Jong geleerd is oud gedaan

Het klinkt afgezaagd maar het helpt echt als je elke dag een momentje kiest om op te ruimen. Plan bijvoorbeeld aan het einde van de dag een kwartiertje in om samen met je kind het speelgoed op te ruimen. Je kan dit heel goed spelenderwijs doen. Hoe leuk is het om samen even de diertjes weer op stal te zetten en zo gelijk het speelgoed te sorteren! Bijkomend voordeel de volgende keer hoef je niet alles over hoop te halen om de diertjes te pakken.

Sorteer je speelgoed

Mijn grootste nachtmerrie is toch wel Lego en Playmobil. Eenmaal in elkaar gezet nemen ze behoorlijk veel ruimte (lees je hele woonkamer) in beslag. Wat goed helpt is Lego en Playmobil niet op de grond te laten liggen. Je raakt niet alleen alles kwijt, maar vegen of stofzuigen is ook vrij lastig. Zo hebben wij een plank aan de muur waarop het speelgoed nu staat. 

Super easy kids desk idea. Imagine some gold sprayed brackets underneath.  Ideal for a shared room too, could ea… | Muur bureau, Speelgoed planken,  Jongensslaapkamer

Wat ook goed helpt is voor elke set een aparte doos te kopen waarin je alles bewaard. Tip: vergeet ook de gebruiksaanwijzing er niet bij te voegen voor de volgende keer dat je alles weer in elkaar wilt zetten.

Maak slimme plekjes

Het is natuurlijk erg fijn om een apart plekje of hoekje te maken waar ze lekker kunnen spelen en wat echt van hen is. Zorg er alleen wel voor dat het geen rommelhoek wordt! Hoe dat je dat nu? Wees vooral een beetje creatief. Kies bijvoorbeeld een poef of stoel met opbergruimte.

Poef met opbergruimte kopen? | Poef met opbergruimte | kameraankleden

Wat ook handig is om te kiezen voor bijvoorbeeld een speelgoedkist met uitklapbaar tafeltje. Kunnen ze ook lekker kleuren en schrijven tussen het spelen door.

Stijlvolle opbergkist voor in de woonkamer

Zelf maak ik overal wieltjes onder. Zo kun je ze makkelijk verplaatsen als je eens andere inrichting wilt. De wieltjes kun je voor een paar euro per stuk kopen bij de bouwmarkt. Echt heel handig!

Ook handig

Leuke opruimbakken, dozen en kisten. Je kunt ze tegenwoordig overal wel vinden. Uiteindelijk lukt het vrijwel altijd om iets te vinden wat bij de rest van de kinderkamer past. Voor je huiskamer ligt dit vaak anders. Het is dan ook leuk als ze qua kleur en vorm passen bij de rest van je styling. Wat vrijwel in elk interieur past, zijn manden. Manden hebben vaak een niet al te opvallende kleur en je kunt er veel in kwijt. 

House Doctor - opbergmand | Twee21
OYOY wandmand Sporta – PSikhouvanjou

Samengevat: leer je kind dat na het spelen er ook een tijd komt om alles weer netjes op te ruimen. Ruim er per dag bijvoorbeeld een kwartiertje voor in. Sorteer ook je speelgoed zodat als je kind ergens mee wilt spelen niet alles overhoop gehaald moet worden. Kies bijvoorbeeld voor slimme zitjes waarin je spullen kunt stoppen, zodat ze ook echt uit het zicht zijn!

1 Reactie

  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *